EXPOZITIA DE CARTE, MACHETE DE AERONAVE SI AEROMODELE

 

Filiala AGIR Brasov si Biblioteca Universitatii Transilvania din Brasov,

sala UII3

18 iulie 2009


 

Expozitia in imagini

 

   Expozitia de carte, machete de aeronave si aeromodele a fost organizată de Filiala AGIR Brasov in colaborare cu Biblioteca Universitatii Transilvania din Brasov, cu prilejul desfasurarii lucrarilor colocviului cu tema „Aviatia – trecut, prezent si viitor”, inscriindu-se in seria manifestarilor dedicate  Zilei Aviatiei, care se aniverseaza anual in ziua de 20 iulie (sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie, ocrotitorul aviatorilor romani).

   Evenimentul s-a desfasurat in data de 18 iulie 2009, in sala UII3, situata la etajul al II-lea al cladirii bibliotecii. Alaturi de publicatii din fondul documentar al Bibliotecii Universitatii Transilvania din Brasov au fost expuse si o serie de machete de aeronave si aeromodele apartinand colectiilor particulare ale unor pasionati ai aviatiei si aeromodelismului, colectia de carte de specialitate a d-lui ing. Traian Tomescu (initiatorul acestui eveniment), dar si o colectie de fotografii apartinand d-lui ing. Milica Palade.

   Biblioteca detine peste 250 de lucrari in domeniu, monografii si articole din periodice, dar au fost expuse doar 74 dintre acestea, editate in perioada 1980-2009. Fondul expozitional a inclus publicatii dedicate exclusiv specialistilor, cum au fost cele despre aerodinamica, proiectarea si construcţia aeronavelor, aeromodelism, manuale universitare de specialitate, dar si lucrari dedicate publicului larg, precum cele referitoare la istoria aviatiei, enciclopedii sau dictionare de aeronautica. In cadrul standului expozitional publicatiile au fost grupate in doua categorii, şi anume cele aparute in strainatate (in limbile engleza, franceza, germana, rusa) si cele editate in Romania.

   Machetele de aeronave participante au fost de o mare diversitate tipologica, intre ele regasindu-se avioane, elicoptere, avionete, planoare, unele dintre acestea construite la ICA Brasov, dar si o macheta a aeroplanului Aurel Vlaicu II, realizata la o scara de 1:10, apartinand colectiei personale a ing. D. Georgescu.