SPECII LEMNOASE


 

Dibetu (Nuc african) – Lavoa Klaineana

 

Specia Dibetu (Nuc African) face parte din ordinul Geraniales, familia Meliaceae. Provine din padurile tropicale, dintr-o zona larga din Africa vestica si sud-vestica, din Sierra Leone

pana in Congo, din Africa Centrala si Zair.

Lemnul se prelucrează usor, se debiteaza bine in furnire prin taiere plana si prin derulare. Se utilizeaza la fabricarea mobilei de arta, obiecte decorative, paturi de arma, amenajari interioare pentru ambarcaţiuni, vagoane si caroserii auto.

Macore (par african) – Mimusops (Dumoria)

Arborele de Macore face parte din ordinul Ebenales, familia Sapotaceae creste in Africa de Vest si Africa Centrala. Lemnul se debiteaza destul de greu.

Se deruleaza si decupeaza bine dupa o tratare prealabila prin aburire. Asigura asamblări bune prin incleiere si se poate obtine o finisare de calitate. Praful de lemn irita puternic mucoasele, motiv pentru care se recomanda la prelucrare utilizarea instalatiilor de exhaustare. Lemnul este destul de rezistent la atacul ciupercilor, insectelor si termitelor. Ca utilizare, se recomanda  pentru obtinerea furnirelor estetice, ca lemn masiv in arhitectura de interior, la fabricarea placajelor pentru ambarcatiuni sau cofraje pentru constructii, mese de laborator, mosoare pentru industria textila, articole de strungarie, etc. 

Stejar - Quercus robur L.

 

Stejarul este o specie de foioase, cu structura complexa, lemnul fiind tare si greu, cu textura destul de uniforma. 

Prezinta pori asezati tipic inelar, cu trecere

brusca de la marimea porilor din lemnul timpuriu spre cea a porilor din lemnul tarziu. Inelele anuale sunt distinct delimitate, cu contur in general regulat, cu diferenta intre lemnul timpuriu si lemnul tarziu.

Ca utilizari principale se recomanda la fabricarea mobilei (lemn masiv si furnire estetice), pentru lambriuri, parchet, doage, pentru stalpi, lemn de mina, pentru traverse si obiecte de strungarie.