MASINI PENTRU DETERMINAREA PROPRIETATILOR MECANICE SI TEHNOLOGICE ALE LEMNULUI


 

Masina de tractiune tip FMPW – 1000 este de provenienta germana, cu anul de fabricatie 1963. Este o masina de incercari statice la care sarcina aplicata epruvetei creste lent, in mod uniform, de la zero pana la o valoare finala. Forta este produsa pe cale mecanica prin sistemul surub-piulita si se masoara cu

ajutorul unui mecanism cu pendul mecanic, folosind trei scari de citire: 0 - 200 daN; 0 - 500 daN; 0 - 1000 daN. Cu aceasta masina se pot executa urmatoarele incercari: la tractiune perpendiculara pe fibre la lemn masiv; la despicarea lemnului masiv; la smulgerea cuielor şi suruburilor; la tractiune perpendiculara pe suprafata placii la placile din aschii din lemn.

Masina universala de incercari mecanice Tip Z.D.M. – 5t/51

Masina universala de incercari mecanice este de provenienta germana cu anul de fabricatie 1959. Este o masină pentru incercari statice la care sarcina crestelent si uniform de la zero pana la valoarea finala.

Masina este actionata mecanic, iar masurarea fortei se face cu ajutorul unui mecanism cu pendula mecanic, avand trei scari de masurare: 0 - 1000 daN ; 0 - 2500daN; 0 - 5000 daN. 

Cu aceasta masina se pot face incercari de tractiune, incercari de compresiune, incercari de incovoiere si alte tipuri de incercari bazate pe principiul compresiunii. Pentru incercari de tractiune masina este echipata cu doua dispozitive tip menghina de prindere a epruvetei, fixate pe ghidajele celor doua falci. Pentru incercari de compresiune si incovoiere, masina este echipata cu o placa inferioara fixata pe o falca mobila, necesara pentru sprijinirea epruvetelor si o placa superioara fixa, care are rolul de a prelua efortul aplicat asupra epruvetei. Pentru fiecare tip de incercari, in afara de incercarea la tractiune, masina este prevazuta cu dispozitive speciale pentru prinderea si fixarea epruvetelor si cu dispozitive pentru aplicarea sarcinii. 

Masina de incercari la rasucire tip KM-50-1

Masina de incercari la rasucire tip KM-50-1 produsa in URSS, cu anul de fabricatie 1974 asigura cresterea lenta si uniforma a momentului de rasucire si permite masurarea unghiului de rasucire cu o precizie de 1o, folosind trei  scari de masurare a momentului de 

rasucire cu urmatoarele limite: 0 - 50 daNm; 0 - 20 daNm; 0 - 10 daNm.

Prinderea epruvetei se face cu ajutorul a doua capete de prindere. Rasucirea epruvetei se poate realiza prin atrenarea electrica cu doua viteze unghiulare (0.3 rot/min si 1 rot/min) sau antrenare manuala prin intermediul unei manete.

Ciocan-pendul CLARPY pentru incercarea lemnului la incovoiere dinamica

Ciocanul CLARPY cu anul de fabricatie 1960 folosit pentru încercarea lemnului la incovoiere dinamica este capabil sa dezvolte un lucru mecanic de maxim 10 daNm, in momentul lovirii epruvetei de catre ciocanul

cu gretuatea de 8.59 daNm, lovirea producandu-se la mijlocul distantei dintre reazemele epruvetei. Avand in vedere ca lungimea bratului, greutatea ciocanului si inaltimea de la care cade acesta sunt constante, pentru usurarea calculelor se foloseste un tabel cu valorile lucrului mecanic corespunzator unghiului la care se ridica ciocanul dupa ruperea epruvetei, cuprins intre 10o si 157o.

Aparate pentru masurarea rezistentei la uzura

Aparatul pentru masurarea rezistentei lemnului la uzura, cu anul de fabricatie 1972 reproduce pe cale mecanică conditiile naturale de uzura a epruvetei de frecare si lovire – soc. Gradul de uzura se determina prin pierderea de masa si pierderea in grosime a epruvetei prin frecare cu hartia de slefuit fixata pe caruciorul care efectueaza curse de de 50 mm cu viteza de deplasare de 0.12 m/s şi prin lovirea (2500 lovituri) asigurata cu sistemul cu cama si piciorul artificial cu inaltimea de cadere de 22 mm.