ESANTIOANE CU DEFECTE CAUZATE DE

CIUPERCI SI INSECTE XILOFAGEIE


 

Esantion cu defectul excrescenta

Excrescenta este un defect mai putin frecvent si se prezinta  ca  o  umflatura locala a trunchiului, pe toata

circumferinta (totala) sau numai pe o anumita zona (partiala), lemnul avand structura neregulata. Cuprinde uneori in interior sau la suprafata noduri mici, izolate sau in cuiburi, provenite din muguri dorminzi. Cand are forma globulara de natura patologica, cu lemnul alterat, poarta denumirea de galma.

Esantion ce prezinta incindere, rascoacere si putregai

 

Incinderea

Este o coloratie anormala, galbui-rosiatica, rosiatica pana la bruna sau bruna-cenusie care se produce dupa doborarea arborilor. Incinderea poate aparea de la capetele sortimentelor rotunde de lemn sau se propaga din punctele de pe suprafata laterala a busteanului, fara coaja sau intepate de unelte, sub forma de fasii colorate care se ingusteaza treptat spre interior (în sens longitudinal) avand aspectul unor flacari.

Pe piesele prelucrate apare pe sectiunile transversale sau longitudinale, iar la furnire apare sub forma de pete. In faza incinderii lemnul este considerat sanatos, proprietatile mecanice nefiind afectate.

 

Rascoacerea

Este un defect al speciilor lemnoase, produs de ciupercile lignicole, lemnul atacat prezentand pete albicioase, pe un fond brun-roscat, delimitate prin linii negricioase care ii dau aspectul marmorat.

Rascoacerea apare in continuarea incinderii si este provocata fie de acelaşi tip de ciuperci, fie de o serie de noi ciuperci, care se instaleaza in mod succesiv.

 

Putregaiul

Denumirea de putregai se da lemnului ajuns in stare avansata de descompunere sub actiunea ciupercilor xilofage si se caracterizeaza prin modificarea profunda a culorii, structurii, compozitiei chimice, consistentei şi proprietatilor lemnului. Proportia în care se produce modificarea depinde de specia lemnoasa, natura ciupercii si stadiul ei de dezvoltare.

Esantion cu defecte cauzate de daunatori marini

Lemnul, fiind un material organic, constituie un mediu nutritiv sau un loc favorabil de adapost, inmultire si

dezvoltare pentru un numar mare de daunatori animali (animale inferioare) care, actionand asupra lemnului, provoaca devalorizarea tehnica a acestuia.

Exista o varietate de daunatori animali marini indeosebi moluste si crustacee marine care se dezvolta si traiesc in interiorul lemnului. Defectele provocate au caracter distructiv si se prezinta sub forma de gauri si galerii de diverse marimi, forme si orientari in raport cu structura lemnului si specia de daunatori. 

Esantion cu defecte produse de ipide de coaja si lemn

 

Ipidele de coaja si lemn sunt daunatori care apartin  

ordinului  Coleoptera  (gandacii).  Sunt  insecte  de scoartă – cambiale si de lemn – xilofage. In galeriile lor se dezvolta ciuperca „Ambrosia” (Monilia Candida) care serveste ca hrana pentru larve. Ele ataca lemnul cu umiditate mare (peste 50%) si defectul se recunoaste după galeriile curate cu contur negru (datorita prezentei ciupercii).